4 voordelen van meditatie

4 voordelen van meditatie

Mediteren is al duizenden jaren oud en wordt veel gedaan in het Oosten. Ook in het Westen komen steeds meer mensen in aanraking met meditatie. Helaas haken veel mensen snel af, omdat ze geen duidelijke resultaten ervaren na enkele meditatie sessies. Daarom hebben we in deze blog drie voordelen uiteengezet van mediteren op regelmatige basis.

Stress verlagen

Het leven is stressvol. Iedereen van jong tot oud ervaart stress en de oorzaken van stress zijn niet altijd te voorkomen. Bij mentale stress en fysieke stress maakt het lichaam stresshormonen aan wat negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. De stresshormonen worden aangemaakt in de bijnieren en helpt de hormoonbalans weer in evenwicht te komen.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen die dagelijks minstens 40 minuten mediteren beter om kunnen gaan met stress. Meditatie zorgt ervoor dat het lichaam sneller kan ontspannen en dat zorgt voor een afname van stresshormonen.

Pijn verminderen

De pijngevoeligheid is de mate waarin een persoon pijn ervaart. Een lage pijngevoeligheid heeft als voordeel dat er minder snel pijn zal worden gevoeld.

Onderzoek van het Max Planck instituut in Duitsland heeft aangetoond dat mensen die regelmatig mediteren een lagere pijngevoeligheid hebben. De mogelijke verklaring hiervoor is dat gedeeltes van de hersenen, met name de cortex, aangedikt worden.

Angst overwinnen

Hartkloppingen, malende gedachtes en zweten zijn onaangename symptomen van angstige periodes. Angstgevoelens kunnen ontstaan om uiteenlopende redenen, van levensbedreigende situaties tot aan financiële zorgen. Deze angstige gevolgen zorgen voor een verlammend effect en kunnen erger worden als ze niet aangepakt worden.

De angst-tolerantie kan worden verhoogd door te mediteren. Volgens onderzoekers van de Johns Hopkins University kan dagelijks mediteren voor 40 minuten zorgen voor bewustwording van gevoelens en de omgeving zonder te oordelen. Daardoor zouden er minder klachten en depressieve gevoelens zijn.

Immuunsysteem versterken

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat we verdedigd zijn tegen indringers. Een sterk immuunsysteem kan helpen met het voorkomen van uiteenlopende ziektes en is daarom gewenst.

Onderzoekers van de Harvard University en Justuc Liebig University hebben aangetoond dat mediteren helpt met het versterken van het immuunsysteem. Hiervoor moet acht weken lang gemediteerd worden. Dit zou helpen met de aanmaak van antistoffen tegen virussen.

Doelen behalen?

Cosmos Spirit Centre bestaat uit een groep professionals die altijd klaar staan om jou te coachen.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie