Financieel sterker in 4 stappen
Financieel Sterker

Financieel sterker in 4 stappen

Financiële zorgen staan stipt op nummer 1 als reden voor stress in een huishouden. Volgens cijfers van het CBS leefde in 2016 maar liefst 224.000 huishoudens in armoede. Daarnaast schommelen honderdduizenden huishoudens bij het absolute minimum. Lees hieronder hoe u uw persoonlijke financiële situatie kunt versterken.

Stap 1: meten is weten

Weet u exact hoeveel u uitgeeft per maand? Veel huishoudens houden hun uitgaves niet nauwkeurig bij en hebben slechts schattingen en  Dit leidt tot de bekende gezegde ‘er is nog maand over aan het einde van het geld’. Voorkom dat u in zulke situaties komt en gedwongen bent om geld te lenen tegen hoge rentes.

De eerste stap is om alle inkomsten en uitgaves te noteren. Maandelijkse kosten zijn makkelijk te achterhalen door te kijken naar uw bankafschriften. Het noteren van variabele kosten, zoals de uitgaves voor boodschappen, vereist wat meer werk. Gebruik bij voorkeur een programma als Microsoft Excel, zodat u snel wijzigingen kunt invoeren. Vergeet hierbij niet om jaarlijkse kosten te noteren en rekening te houden met incidentele uitgaves. Dit betekent dat er elke maand geld apart wordt gehouden voor het geval dat de koelkast stuk gaat of de auto het begeeft. Als u geen beroep hoeft te doen op dit geld kunt u het investeren in stap 4.

Stap 2: kosten snijden

We hebben nu een overzicht van alle inkomsten en uitgaves. De volgende stap is om kritisch te kijken naar de uitgaves. Dit kan onderverdeeld worden in twee fases. Fase een is om alle abonnementen en aankopen te analyseren. Zijn ze echt nodig of kunnen ze weggelaten worden? Wees hierbij streng en zorg dat alleen het broodnodige over blijft.

Fase twee is om de noodzakelijke uitgaves te bekijken en op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven. Denk hierbij aan uw energieleverancier, telefoon- en fitnessabonnement.  Vergelijkingssites kunnen tijd besparen en direct goedkopere alternatieven laten zien. Hiermee kunt u honderden tot duizenden euro’s per jaar besparen.

Stap 3: inkomen verhogen

Door stap 1 en stap 2 te volgen hebben we al meer financiële rust gekregen. De uitgaves zijn gezakt waardoor er geld overblijft aan het einde van de maand. In deze stap verkennen we manieren om de inkomsten te verhogen.

Er zijn uiteenlopende manieren om meer geld te verdienen. De meest voor de hand liggende is om meer uren te werken. Soms kan dit bij het bedrijf waar u al werkzaam bent en soms is het noodzakelijk om een bijbaan te nemen. Natuurlijk betekent dit dat u vrije tijd moet opofferen, maar hiervoor krijgt u meer financiële rust voor terug. Naast een hoger salaris is het ook een pluspunt om niet afhankelijk te zijn van één inkomen. Een extra voordeel is dat u meer kennis en ervaring krijgt in een korte tijd, wat de kans op promotie doet toenemen.

Een andere manier om meer waarde te bieden voor een onderneming – en een hoger inkomen te krijgen – is om een specialist te worden in een vakgebied. Door relevante studies en cursussen te volgen wordt u steeds belangrijker en plaatst u uzelf in een betere positie op de arbeidsmarkt.

Stap 4: investeren

Als de voorgaande stappen consistent worden uitgevoerd zal dit na verloop van tijd zorgen voor geld dat overblijft nadat alle kosten betaald zijn. Het is een veelgemaakte fout om al dit geld uit te geven aan een overbodige uitgave, zoals een nieuwe auto of designer kleding. Natuurlijk mag er genoten worden van het verdiende geld, maar probeer het merendeel nuttig te gebruiken.

Als u leningen heeft is het van belang om deze als eerste af te lossen. Nadat uw leningen zijn afgelost kan geld gespaard of geïnvesteerd worden. In een toekomstige blog zullen we dieper ingaan op de voordelen van beiden en welke strategie het beste bij u past. Stay tuned!

Doelen behalen?

Cosmos Spirit Centre bestaat uit een groep professionals die altijd klaar staan om jou te coachen.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie