Voordelen van persoonlijke ontwikkeling

Voordelen van persoonlijke ontwikkeling

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Persoonlijke ontwikkeling is investeren in jezelf. Dit kan op verschillende manieren en elke manier heeft een aantal specifieke voordelen.
Studeren is investeren in kennis. Sporten is investeren in gezondheid. Toch deelt elke vorm van persoonlijke ontwikkeling een aantal gemeenschappelijke voordelen. De gemeenschappelijke voordelen zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft om verder te gaan met ontwikkelen. In deze blog bekijken we deze voordelen en hun gunstige invloed op de ontwikkeling van een persoon.

Zelfbewust

Voordat een problematische eigenschap kan worden aangepakt moet worden erkend dat er een probleem is. Zo zal een persoon met overgewicht pas beginnen met intensief sporten nadat hij zelf erkent dat hij moet afvallen. Door dit te doen wordt het in de toekomst makkelijker om bewust te zijn van de eigen gewoontes en eigenschappen. Hierdoor krijgt hij een duidelijker beeld van wie hij is en wat hij wilt worden in de toekomst.

Als je niet bewust bent van wie je bent en wat je wilt zijn, zul je minder gemotiveerd zijn om te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Zodra je bewuster bent geworden wordt het makkelijker om meer tijd en energie vrij te maken voor persoonlijke ontwikkeling.

Doelgericht

Door te investeren in persoonlijke ontwikkeling wordt men doelgerichter. Een gemiddeld persoon maakt dagelijks duizenden beslissingen.  Het maken van beslissingen wordt makkelijker, omdat elke beslissing ten behoeve van de gestelde doelen moet zijn. De mentale energie die hierdoor wordt bespaard kan ingezet worden om verder te werken aan het doel.

Doelgericht werken zorgt ervoor dat je kunt focussen op de kwaliteit van je handelingen in plaats van de kwantiteit. Dit is een waardevolle eigenschap om te leren, omdat het inzetbaar is in alle facetten van het moderne leven.

Effectief

De belangrijkste handelingen voor persoonlijke ontwikkeling zal in het begin als vervelend worden ervaren. Dit is een belangrijke reden waarom velen deze belangrijke handelingen blijven uitstellen tot het einde. Als voorbeeld kan gedacht worden aan de student die weet dat er gestudeerd moet worden voor een belangrijke examen dat afgenomen zal worden over twee weken. Er zijn veel afleidingen (handelingen die ons niet dichterbij ons doel brengen), maar een zelfbewuste en doelgerichte student maakt alsnog tijd vrij om te studeren voor het examen.

Als je de vervelende handelingen als eerste doet zul je merken dat het verloop van de dag positiever zal worden ervaren. Dit positieve gevoel komt voort uit het besef dat je de tijd effectief hebt gebruikt. Door hiervan een gewoonte te maken kun je effectiever worden en haal je steeds meer voldoening uit het afronden van vervelende handelingen.

Relaties

Het is vanzelfsprekend dat onze sociale kring langzaam verandert zodra we doelgericht en effectiever gebruik maken van onze tijd. We hebben een natuurlijke neiging om minder om te gaan met mensen die ons demotiveren en belemmeren om onze doelen te bereiken. Daarvoor in de plaats zoeken we (on)bewust naar mensen met dezelfde interesses en motivatie om verder te ontwikkelen.

De personen waarmee we omgaan hebben een grote invloed op de persoon die we uiteindelijk worden. De sociale kring kan ons helpen onze doelen te bereiken of ons weerhouden onze volle potentie te benutten. Uiteraard betekent dit niet dat je oude relaties moet verbreken, maar blijf wel bewust van de negatieve invloeden die anderen kunnen hebben.

Doelen behalen?

Cosmos Spirit Centre bestaat uit een groep professionals die altijd klaar staan om jou te coachen.
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Geef een reactie